elif kaplama

delta tone





 

   
    MKS
kısaltması, uzun yıllardan beri “MikroTabaka-Pas Koruyucu Sistemler” için kullanılmaktadır. Bu tür sistemlerin tabaka kalınlığı genel olarak 5 ila 20 mm arasında bulunmaktadır. Bu sistemler, yıllardır tanınan ve örneğin, otomobil ve pencere kapı endüstrisinde kullanılan, galvanik sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Günümüzde, sarı kromatlı (sarı çinko) çinko kaplama çok yaygındır. Sarı kromatlı çinko kaplamanın bir dezavantajı sıcağa dayanaksız olmasıdır. 70°C sıcaklık dahi, kaplamanın pas koruyucu özelliğini önemli ölçüde azalmaktadır ki, bu da motorlu taşıtların, motor bölgesindeki sıcaklığının çok altındadır. Otomotiv sanayiinin seksenli yılların başından itibaren artan dayanım talepleri, galvanik çinko kaplama sistemlerinin sıcaklığa ve pasa karşı dayanımını yetersiz duruma getirdi. Kaplama kalınlığı ince olan çinko lamelli kaplamanın geliştirilmesi ve uygulamaya koyulması sayesinde söz konusu kaplamalar gittikçe daha fazla önem kazandı.
      Günümüzde “MikroTabaka-Pas Koruyucu Sistemler” tambur ve askılı kaplanacak malzemelerin büyük bir kısmına uygulanmaktadır. Askıda veya tamburla kaplama yöntemleri arasında fark vardır.Askılı kaplama, çoğunlukla bir askıya elle asılan büyük parçaları kapsamaktadır. Bu kaplama yüksek niteliklidir, ancak tek tek el ile asıldığı için tambur malzemesine kıyasla çok daha pahalıdır. Örneğin, kapı çarpma taşıyıcıları (yan taraf çarpma koruması) askıda kaplanır. Diğer askılık parçalar ise, büyük saç ve preslenmiş parçalar, büyük baskı yayları, zincirler, kılavuz raylar, ayar rayları, sabitleme levhaları, römork bağlantıları ve büyük fren sistemleri, motorlu araç alt konstrüksiyonları ve benzeri büyük parçalardır.Küçük parçalar, tamburlu sistemle kaplanmaktadır.
      Burada, parçalar kaplanmak üzere dökme olarak bir sepete veya bir tambura koyularak kaplanır. Kaplanacak mallar sepetin içinde düzensiz ve birbirinin üzerinde durduğundan, özel kaplama teknikleri gerekmektedir. Parçaların birbirine yapışmaması ve birbirinden ayrılabilmeleri için, bu parçaların geometrilerinin uygun olması gerekmektedir. Cıvata ve somun gibi bağlantı elemanları, tambur sistemiyle kaplanmaktadır. Diğer uygulama örnekleri arasında, dübel, klips, mandal, germe yayı, baskı yayı, saplama, küçük döküm parçalar ve aynı zamanda oto sanayiinde, inşaat işlerinde, çelik yapı, metal sanayiinde kullanılan özel bağlantı elemanları ve benzerleri sayılabilir.

© archive creative group...